Waarom wij?
“Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.”
Anton Karssen
Stichting Jong in de buurt is opgericht met een grote passie voor jongeren. Wij vinden dat iedere jongere uniek is en alle kansen verdient om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen ongeacht afkomst, omgeving of opleiding. Helaas blijkt in de dagelijkse praktijk dat het niet de realiteit is dat alle jongeren dezelfde kansen krijgen. Sterker nog, jongeren kunnen behoorlijk wind tegen hebben!
“Veel jongeren vinden op eigen kracht hun plek in de maatschappij. Maar er is een groeiende groep jongeren voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Zij bevinden zich in een kwetsbare situatie; zij hebben schulden, geen goede woonplek, een complexe thuissituatie, geen werk, hebben te maken met schooluitval of een achterstand in de ontwikkeling. Een veelvoud van zorgen en problemen, waardoor ze slechter presteren of helemaal afhaken. In plaats van dat wij hun de hulp geven die zij nodig hebben, geven we (“de maatschappij”) hun keer op keer te verstaan dat zij een probleem zijn of een probleem hebben. Er wordt op hen neergekeken en zij krijgen minder kansen om zich te ontwikkelen. Dan is een logisch vervolg dat zij zich verzetten of de moed opgeven. De kans dat zij razendsnel onder aan de maatschappelijke ladder belanden, is groot. Niet zelden geven wij hun daar zelf de schuld van. Zij hebben immers niet goed opgelet in de klas, deden niet mee of vertoonden ongepast gedrag.
Van deze groepen jongeren weten we bijzonder weinig, ze worden in het publieke debat nauwelijks gehoord. We kennen hen alleen uit negatieve of alarmerende nieuwsberichten. Dat is schadelijk. Allereerst voor de jongeren zelf, want wie het gevoel heeft niet mee te tellen, kan wegzinken in somberheid of onverschilligheid, of gefrustreerd en woedend worden. Maar ook voor ons als samenleving is het schadelijk. Als we niet goed weten wat deze jongeren meemaken en wat ze nodig hebben om verder te komen in het leven, sluiten we hen buiten. Onze systemen – het onderwijs, de hulpverlening, de zorg, de gemeente en de landelijke overheid – kunnen deze jongeren alleen kansen geven als we hen kennen.”
Citaat uit “Jong en urban, van Julia von Graevenitz”
Deze wind kunnen wij als stichting helaas niet veranderen, al zouden we dat wel eens willen. Wat we wél kunnen doen, is jongeren helpen de stand van hun zeilen te veranderen. Hoe we dat doen?
- Allereerst zien we de jongeren. Zien voor wie ze zijn, met al hun kwaliteiten en belemmeringen. Daarom zoeken we jongeren op, overal waar ze te vinden zijn. Op school, op straat, bij verenigingen enzovoort.
- Verder luisteren we ècht naar de jongeren. Waar zijn ze mee bezig, wat drijft hen, wat belemmert ze in het dagelijks leven en wat zijn hun plannen voor de toekomst?
- We helpen jongeren hun kwaliteiten/talenten te ontdekken en geven hen de kans om deze te ontwikkelen en met deze talenten het verschil te maken in de samenleving.
- We geven jongeren een stem. Wij geven jongeren de ruimte en begeleiden hen om hun stem op respectvolle wijze te kunnen laten horen. Thuis, op school, online, maar ook in het publieke domein. Hiervoor reiken wij ze vaardigheden aan.
- Wij organiseren ontmoetingen. Ontmoetingen tussen jongeren onderling, maar ook andere ontmoetingen die van belang kunnen zijn. Bijvoorbeeld met vrijwilligersorganisaties, beleidsmakers en potentiële werkgevers. Maar ook met andere groepen uit de samenleving. Hierdoor vergroten jongeren hun netwerk en leefwereld.
Stichting Jong in de buurt richt zich in het bijzonder op jongeren uit Noord- en Oost Nederland. De oprichters van de stichting, alsmede de bestuursleden zijn woonachtig in de provincie Groningen en provincie Overijssel.
Elders in het land zijn al veel initiatieven ter ondersteuning van jongeren. Wij vinden dat jongeren in het Noorden en Oosten van het land ook kansen verdienen en nodig hebben. Wij denken daarbij aan jongeren in Groningen die slachtoffer zijn van de aardbevingen, jongeren in economische krimpregio’s en jongeren die door slecht georganiseerde OV, problemen hebben met mobiliteit. Daar willen wij ons voor inzetten. Dichtbij, in de buurt!